Fundació Joan Maragal
Any de publicació: 2024
Número de pàgines: 83
ISBN: 978-8409-65065-1
Dipòsit legal: B 17.568-2024
En aquest Quadern, l'autor analitzat la presència constant i recurrent del món rural a l’Antic Testament i al Nou: el món agropecuari és present a tots dos (i en el Nou també hi dominarà el de la pesca). És un primer punt d’arribada, al qual podem afegir que el menjar —fruit dels conreus i les collites—, en ambdós, supera la dimensió pròpia d’aliment i nutrició. En l’Antic Testament, el vincle amb el Senyor permet superar idolatries de déus i deesses de la fertilitat, l’home de l’Antic Testament acaba confiant en una providència divina que li ha de permetre sustentar els fills des de la pròpia experiència de la dimensió de criatura.
En el Nou Testament, Jesús, fruit de l’educació jueva rebuda, viu la taula del menjar també com una festa joiosa, familiar, social i comunitària, tot i que el sap escàs («El nostre pa de cada dia doneu-nos Senyor...») i, tanmateix, amb ell tindrà lloc un canvi dietètic crucial: Jesús, exposant clarament que no hi ha menges impures, posa fi al menjar caixer.
Aquest món rural bíblic, que incideix en el tarannà català amb una gran quantitat de signes, segueix impregnant el nostre llenguatge i ens hem preguntat si la disgregació del món rural, engolit pel miratge seductor del món urbà i el seu estil de vida, pot haver influït en la crisi actual de la creença i la pràctica religiosa.
Lluís BUSQUETS I GRABULOSA (Olot, 1947) és un escriptor, teòleg, professor, filòleg i periodista català.
Ha publicat més d’una vuitantena de títols. Crític literari a El Correo Catalán, les entrevistes que hi realitzà foren recopilades en els volums «Plomes catalanes contemporànies» (1980) i «Plomes catalanes d’avui» (1982). També ha col·laborat, escrivint més de 4000 articles, al Diari de Barcelona, Cartipàs, Diari de Girona, Revista de Catalunya, Revista de Girona, Cultura, Serra d’Or, La Comarca d’Olot i a les emissores Catalunya Ràdio, Ona Catalana, Ràdio Olot, entre d’altres. Actualment encara col·labora periòdicament al Diari de Girona. Ha signat articles periodístics quotidians amb el pseudònim de «Ròmul» al Diari de Barcelona.
L’any 2020 va rebre una de les Beques per a la creació literària de la Institució de les Lletres Catalanes pel projecte Harmagedon/La derrota dels jueus
Tornar