Dades


06 de Febrer de 2018
De les 19:00 h. fins a les 21:00 h.


Fundació Joan Maragall

CINEMA, RELIGIONS I CULTURES. LES RELIGIONS MONOTEISTES A LA GRAN PANTALLA

A càrrec de Joan-Andreu ROCHA SCARPETTA

La producció cinematogràfica mundial s’ha interessat des dels seus inicis per la representació de l’experiència religiosa i les diverses religions de la humanitat. Aquesta representació, però, ha estat condicionada per diferents elements polítics, culturals, comercials i artístics.

El cicle de conferències Cinema, religions i cultures proposa una aproximació accessible a la manera com les tres religions monoteistes (el judaisme, el cristianisme i l’islam) han acollit el mitjà cinematogràfic i com els seus creients han estat representats per la indústria del cinema a països diversos i en moments culturals i polítics ben variats.

Mitjançant una aproximació didàctica a les diverses etapes i característiques de la producció cinematogràfica sobre aquestes tres tradicions religioses, el professor Joan-Andreu Rocha Scarpetta proposa un apropament a la manera com l’imaginari social de la indústria cinematogràfica mundial ha projectat en la gran pantalla la seva comprensió dels creients de les tres tradicions religioses monoteistes, accentuant les motivacions polítiques i culturals que han influït sobre aquestes representacions.

 

PROGRAMA

Dimarts 6 de febrer de 2018, 19h

Presentació del volum 88 de la col·lecció Cristianisme i Cultura
“CINEMA, RELIGIONS I CULTURES. La representació cinematogràfica de les grans tradicions religioses”

Amb la participació de:


Enric VENDRELL
, Director general d’Afers Religiosos

Josep M. CARBONELL, President de la Fundació Joan Maragall

Joan- Andreu ROCHA SCARPETTA, autor del llibre

 Tot seguit s’impartirà la conferència,

ENTRE NARRACIÓ BÍBLICA I IDENTITAT CULTURAL: LA REPRESENTACIÓ DEL JUDAISME AL CINEMA

Dimarts 13 de febrer de 2018, 19h

DE LA REPRESENTACIÓ DEL CRIST A LA INTERPEL·LACIÓ DE JESÚS: LA REPRESENTACIÓ DEL CRISTIANISME AL CINEMA

Dimarts 20 de febrer de 2018, 19h

LA IMATGE, L’ESTEREOTIP I LA CULTURA: LA REPRESENTACIÓ DE L’ISLAM AL CINEMA

 

Entrada lliure prèvia inscripció (93.488.08.88)


Joan-Andreu Rocha Scarpetta és doctor en ciències de la comunicació i en història de les religions. Les línies d'investigació i d'especialització se centren en la comunicació intercultural, els processos comunicatius de les relacions interreligioses, i els mitjans de comunicació i les religions.

Ha estat vicedegà de periodisme de la Universitat Abat Oliba CEU; professor i director del Màster en Església, Ecumenisme i Religions de la Universitat Europea de Roma i professor convidat de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i de la Universitat de Teheran. Actualment és degà de la Facultat de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull i forma part del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya.

És el coordinador del projecte «Fons Filmogràfic de les Religions» de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Aquesta activitat està coorganitzada amb:

 

 

 

I amb la col·laboració de:


Tornar