Dades


18 de Febrer de 2021
De les 18:00 h. fins a les 20:00 h.


Fundació Joan Maragall

Nombre màxim d'assistents: 15

Donatiu general: 100 €
Donatiu menors de 35 anys: 80 €

L’”ARRELAMENT” DE SIMONE WEIL: UN REPTE POLÍTIC I SOCIAL EN TEMPS D’INCERTESA

A càrrec de Teresa FORCADES

Seguint amb l’objectiu de donar l’oportunitat d’aprofundir ens grans obres del nostre temps, des del punt de vista del diàleg fe i cultura que li és propi, la Fundació Joan Maragall us proposa el segon Taller de lectura d’aquest curs, que anirà a càrrec de Teresa FORCADES, metgessa, teòloga i monja del Monestir de Sant Benet de Montserra.

Teresa Forcades dirigirà la lectura del llibre, L’arrelament, el darrer que va escriure Simone Weil, en plena II Guerra Mundial, mentre es trobava malalta i exiliada a Londres. Per què va afirmar Albert Camus que Europa no tindria futur a no ser que tingués en compte l’anàlisi i les propostes que fa Simone Weil en aquest llibre?

Dijous 18 de febrer de 2021
La noció d’obligació preval sobre la del dret, que li està subordinada i li és relativa. 

Dijous 18 de març de 2021
Quan la democràcia ja està instaurada i el poble, malgrat tot, segueix clarament sense ser sobirà, el desconcert és inevitable.

Dijous 15 d’abril de 2021
La compassió té els ulls oberts al bé i al mal, i troba en l’un i en l’altre raons per estimar.

Dijous 20 de maig de 2021
Hi ha accions que tenen la virtut de transportar de la terra al cel una part de l’amor que es troba en el cor d’un home.

Dijous 17 de juny de 2021
Aquesta concepció és la d’una submissió incondicional, total, però acordada únicament a la legitimitat, sense cap mirament pel poder ni per les possibilitats de fortuna o malaurança, de recompensa i de càstig

 

 


Teresa Forcades i Vila és monja benedictina al Monestir de Sant Benet de Montserrat.Neix el 1966 a Barcelona on estudia medicina. El 1992 marxa als EEUU per realitzar l’especialitat de medicina interna a la Universitat de Nova York a Buffalo i els estudis teològics corresponents al Màster of Divinity a la Universitat de Harvard. Va entrar al monestir l’any 1997. És doctora en Salut Pública per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les medicines alternatives (2004). Llicenciada en teologia fonamental (2005) amb una tesi sobre el misteri de la Trinitat (“La Trinitat, avui”; PAMSA, 2005). El 2008 es doctora per la Facultat de Teologia de Catalunya amb una tesi sobre el concepte de persona en la teologia trinitària clàssica en relació a la noció moderna de llibertat com autodeterminació. Ha publicat també: “Els crims de les grans companyies farmacèutiques” (Quaderns Cristianisme i Justícia, 2006 n. 146, en català, castellà i anglès); “La teologia feminista en la història” (Fragmenta, 2007); “Ser persona, avui” (PAMSA, 2011) “Converses amb Teresa Forcades” (Dau, 2012); “És a les nostres mans” (Dau, 2014). Ha realitzat la seva investigació de postdoctorat a la Universitat Humboldt de Berlín a Alemanya a fi d’aprofundir el diàleg entre la noció teològica de persona i les nocions de subjectivació de certes antropologies contemporànies (ex. Lacan, Zizek, Boyarin).


Tornar