Dades


04 de Març de 2025
De les 18:30 h. fins a les 20:00 h.


Fundació Joan Maragall - Fragmenta Editorial

Nombre màxim d'assistents: 110



Tot i que en el marc de la modernitat l’art i la religió se’ns presentin com a esferes diferenciades, només cal pensar en paraules com creació i inspiració per adonar-se que bona part del llenguatge del món artístic prové de la tradició religiosa.

En aquesta conversa entre Raül GARRIGASAIT, Xavier MELLONI i Ignasi MORETA, s’abordarà la dimensió intel·lectual del fet religiós, amb especial èmfasi en la seva manifestació artística. Fidel al seu objectiu d’estar atenta a l’actualitat cultural i religiosa de la nostra societat, en aquesta ocasió la Fundació Joan Maragall col·labora amb Fragmenta Editorial i us proposa aquesta activitat, a propòsit de la publicació del llibre La roca i l’aire, de Raül Garrigasait.

El diàleg tindrà lloc a l’Església de Sant Sever, una joia històrica i el monument barroc més important de la ciutat de Barcelona, que ha sigut restaurat recentment per la Catedral de Barcelona.

‘100 per 100 Fragmenta’: els 100 primers títols de la col·lecció Assaig

La roca i l’aire suposa una fita en la història editorial de Fragmenta: el llibre de Raül Garrigasait és el volum 100 de la col·lecció Assaig. El text assagístic —una disciplina literària que ens ofereix una mirada més lliure, un jo més compromès amb el propi text, una temptativa, una exploració del terreny, una recerca inacabada, més preguntes que respostes— és la gran aposta de Fragmenta.

Amb les primeres 100 referències de la col·lecció Assaig, Fragmenta ha posat èmfasi en l’assaig humanístic en un sentit ampli, però amb especial incidència en els àmbits propis de la filosofia i la religió —aquesta última, des d’una perspectiva antropològica i humanística, rigorosament aconfessional— i mirant d’abastar diferents dimensions d’allò sagrat —el vessant sociopolític, el vessant activista, el vessant intel·lectual.

És per aquest motiu que a la Fundació Joan Maragall hem volgut unir-nos a la iniciativa de Fragmenta de celebrar els 100 números d’Assaig amb una sèrie de converses que capturin l’esperit de la col·lecció.


 

Raül Garrigasait (Solsona, 1979) és escriptor i hel·lenista. En el camp de l’assaig ha explorat temes com el cosmopolitisme (El gos cosmopolita i dos espècimens més, 2012), Santiago Rusiñol i l’entrada de la modernitat a Catalunya (El fugitiu que no se’n va, 2018), la relació entre els clàssics grecollatins i el poder (Els fundadors, 2020) i les connexions entre història i biografia (País barroc, 2020). És autor de les novel·les Els estranys (2017) i Profecia (2023). Els estranys (2017) va ser distingida amb el Premi Llibreter, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any i el Premi El Setè Cel. Movent-se entre la reflexió i la nar­rativa, ha anat construint una obra que aprofita elements d’una llarga tradició literària i filosòfica per interrogar-se sobre els ídols i els males­tars de la modernitat.
Fragmenta ha publicat La ira (2020), dins de la sèrie «Pecats capitals» i ha traduït i fet la introducció del llibre El sagrat, de Rudolf Otto (2021). Pel conjunt d’assajos publicats el 2020, va obtenir el premi Punt de Llibre del digital Núvol.
Doctor en filologia clàssica i professor de la Universitat de Barcelona, presideix La Casa dels Clàssics, un projecte que promou la difusió dels clàssics universals.

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. En la seva tasca com a acompanyant espiritual integra elements de diverses tradicions. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat. Viu en el centre espiritual La Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de san Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003), Relaciones humanas y relaciones con Dios (2006), Escletxes de Realitat (Fragmenta, 2007), El desig essencial (Fragmenta, segona edició, 2019), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010), Vers un temps de síntesi (Fragmenta, 2011), Déu sense Déu (amb Josep Cobo, Fragmenta, 2015), i Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva ‘Autobiografia’ (2020). És autor d’un annex als Exercicis Espirituals d’Ignasi de Loiola publicats a Fragmenta (2018). És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Ignasi MORETA (Barcelona, 1980). És professor de literatura a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta.
Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall.
És autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (2010) i és l’interlocutor de les converses publicades a Fragmenta amb Josep Rius-Camps (Converses amb Josep Rius-Camps), Joan-Carles Mèlich (Contra els absoluts), Lluís Duch (Conversa amb Lluís Duch) i Dolors Bramon (Professora d’islam).
És membre del comitè editorial de l’edició crítica de les obres completes de Joan Maragall (ha tingut cura, amb Lluís Quintana, del primer volum, Poesia i teatre). És director literari de Fragmenta Editorial, que va fundar —juntament amb Inês Castel-Branco— l’any 2007. L’any 2012 la Cambra del Llibre de Catalunya va reconèixer la seva tasca editorial amb el premi Memorial Ferran Lara a un jove emprenedor del sector del llibre. L’any 2018 va ser el comissari de l’Any Panikkar en el centenari del naixement d’aquest pensador.


Tornar